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 BUILDING CODE COMMISSION 
 
IN THE MATTER OF Subsection 24(1) of the Building Code Act, S.O. 1992, c. 23, as amended. 
 
AND IN THE MATTER OF Subsections 9.15.5., Section 9.23., and Subsection 9.8.8. of the 
Regulation 403, as amended, (the Building Code). 
 
AND IN THE MATTER OF an application by Thomas Lehan, Homeowner, for resolution of a 
dispute with Sandy Korakis, Chief Building Official, City of St. Catharines, to determine whether 
the projection of the three existing steel beams, located on the exterior of the second storey of 
the main dwelling, provides sufficiency of compliance with Subsections 9.8.8., 9.15.5., and 
Section 9.23. of the Building Code at 1164 Pelham Road, City of St. Catharines, Ontario.  
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Homeowner   
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    Brian Thiessen 

Chief Building Inspector     
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 RULING 
 
1. Particulars of Dispute 
 
The Applicant has received an Order to Remedy Unsafe Building under the Building Code Act, 
1992, requiring that a building permit be obtained and that the “balcony/porch” structure be 
constructed in accordance with the building permit or that the unsafe condition (the 
“balcony/porch” structure) be demolished at 1164 Pelham Road, City of Catharines, Ontario. 
 
The subject building is a two storey, Group C, residential dwelling having a building area of 
approximately 130 m2.  The dwelling is comprised of combustible construction and is not 
equipped with standpipe and hose, sprinkler or fire alarms systems.  
 
The construction in dispute involves the three existing steel beams which project out at the 
second storey level of the easterly wall of the main dwelling.  The Respondent describes these 
beams as a balcony/porch structure which would therefore be required to comply with the 
provisions of the Building Code pertaining to guards, structural supports and framing.  The 
Applicant describes these beams as a shelf which is therefore not required to comply with the 
requirements of the Building Code pertaining to guards, structural supports and/or framing. 
 
 
2. Provisions of the Building Code in Dispute 
 
Guards 9.8.8. 

9.8.8.1.  Required Guards

(1)  Except for the edges of floor pits in repair garages and loading docks, every surface 
to which access is provided for other than maintenance purposes, including but not 
limited to exterior landings, porches, decks, balconies, mezzanines, galleries, raised 
walkways and roofs, shall be protected by a guard on each side which is not protected by 
a wall and where there is a difference in elevation to adjacent surfaces of more than 600 
mm. 

(2)  Every exterior stair with more than 6 risers and every ramp shall be protected with 
guards on all open sides where the difference in elevation between the adjacent ground 
level and the stair or ramp exceeds 600 mm. 

(3)  When an interior stair has more than 2 risers, the sides of the stair and the landing or 
floor level around the stair well shall be enclosed by walls, or be protected by guards, 
except that a stair to an unfinished basement in a dwelling unit is permitted to have 1 
unprotected side. 

9.8.8.2.  Height of Guards
(1)  Except as provided in Sentences (2) to (4), all guards, including those for balconies, 
shall be at least 1 070 mm high. 

(2)  Guards for porches, decks, landings and balconies are permitted to be a minimum of 
900 mm high where 

(a)    the walking surface of the porch, deck, landing or balcony served by the guard 
is not more than 1 800 mm above the finished ground level, and 

(b)    the porch, deck, landing or balcony serves not more than one dwelling unit. 
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(3)  Except as provided in Sentence (4), guards for stairs shall be not less than 900 mm 
high measured vertically from a line drawn through the outside edges of the stair 
nosings, and 1 070 mm high at landings. 

(4)  Guards for stairs within dwelling units and stairs serving not more than one dwelling 
unit shall be not less than 800 mm measured vertically above a line drawn through the 
outside edges of stair nosings, and not less than 900 mm above landings. 

(5)  All required guards within dwelling units other than those described in Sentence (4) 
shall be not less than 900 mm high. 

9.8.8.3.  Guards for Floors and Ramps in Garages
(1)  Except for floors of garages referred to in Section 9.35., a continuous curb not less 
than 150 mm in height and a guard not less than 1 070 mm above the floor level shall be 
provided at every opening through a garage floor and around the perimeter of such floor 
and ramps where the exterior walls are omitted and where the top of the floor is 600 mm 
or more above an adjacent ground or floor level. 

9.8.8.4.  Openings in Guards
(1)  Except as provided in Sentence (2), openings through any guard which is required by 
Article 9.8.8.1. shall be of a size which will prevent the passage of a spherical object 
having a diameter of more than 100 mm unless it can be shown that the location and size 
of openings which exceed this limit do not represent a hazard. 

(2)  Openings through any guard which is required by Article 9.8.8.1. and which is 
installed in a building of industrial occupancy shall be of a size which will prevent the 
passage of a spherical object having a diameter of more than 200 mm unless it can be 
shown that the location and size of such openings which exceed this limit do not 
represent a hazard. 

(3)  Openings through any guard which is not required by Article 9.8.8.1. and which 
serves a building of other than industrial occupancy, shall be of a size which 

(a)    will prevent the passage of a spherical object having a diameter of more than 
100 mm, or 

(b)    will permit the passage of a spherical object having a diameter of more than 
200 mm unless it can be shown that the location and size of openings which exceed 
these limits do not represent a hazard. 

9.8.8.5.  Design to Prevent Climbing
(1)  Guards required by Article 9.8.8.1. and serving buildings of residential occupancy shall 
be designed so that no member, attachment or opening located between 100 mm and 900 
mm above the floor or walking surface protected by the guard will facilitate climbing. 

9.8.8.6.  Guards for Ramps
(1)  Guards for ramps including vehicular ramps shall conform to the requirements for 
guards for stairs in Articles 9.8.8.2. and 9.8.8.4. 

9.8.8.7.  Glass in Guards
(1)  Glass in guards shall be 
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(a)    safety glass of the laminated or tempered type conforming to CAN/CGSB-12.1-M, 
“Tempered or Laminated Safety Glass”, or 

(b)    wired glass conforming to CAN/CGSB-12.11-M, “Wired Safety Glass”. 

9.8.8.8.  Construction of Guards
(1)  Except as permitted in Sentence 2, guards shall conform to the loading criteria in 
Article 4.1.10.1. 

(2)  Guards constructed in accordance with the requirements in the Supplementary 
Guidelines shall be deemed to satisfy the requirements of Sentence 9.1. 

 
Joist and Beam Support 9.15.5. 

9.15.5.1.  Support of Floor Joists
(1)  Except as permitted in Sentence (2), foundation walls of hollow unit masonry 

supporting floor joists shall be 

(a)    capped with not less than 50 mm of solid masonry or concrete, or 

(b)    have the top course filled with mortar or concrete. 

(2)  Capping required in Sentence (1) is permitted to be omitted 

(a)    in localities where termites are not known to occur, 

(b)    when the joists are supported on a wood plate not less than 38 mm by 89 mm, 
and 

(c)    when the siding overlaps the foundation wall not less than 12 mm. 

9.15.5.2.  Support of Beams
(1)  Not less than a 190 mm depth of solid masonry shall be provided beneath beams 

supported on masonry. 

(2)  Where the beam referred to in Sentence (1) is supported below the top of the 
foundation walls, the ends of such beams shall be protected from the weather. 

9.15.5.3.  Pilasters
(1)  Pilasters shall be provided under beams that frame into unit masonry foundation 

walls 140 mm or less in thickness. 

(2)  Pilasters required in Sentence (1) shall be not less than 90 mm by 290 mm and shall 
be bonded or tied into the wall. 

(3)  The top 200 mm of pilasters required in Sentence (1) shall be solid. 

 

9.23. Wood-Frame Construction 
 
 (Please see Section 9.23. of the Building Code) 
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3. Applicant’s Position 
 
The Applicant stated that he had applied for and received a building permit sometime in 1997 to 
effect repairs to the interior of the main dwelling.  He further stated that as part of these repairs 
the steel beams in question were installed.  He advised the Commission that at the time of the 
repairs undertaken to the second storey, the steel beams were too long and projected outside 
the dwelling.  The Applicant further advised that the steel beams were left projecting out at the 
second storey level of the dwelling and were approved by the municipality as part of the 1997 
building permit. 
 
The Applicant maintained that the steel beams are not a balcony or porch, nor are they used as 
a balcony.  The Applicant confirmed that a door located on the second storey of the dwelling was 
also installed at the time of the 1997 renovations.  He explained that the door cannot be opened 
because it does not have a door knob and that there is a block of wood preventing the door from 
being opened.  He further explained that a sign marked “Danger – No Entry” has been posted in 
the vicinity of the door.   
 
The Applicant likened the steel beams to a shelf and reiterated his opinion that the steel beams 
do not constitute a balcony and should not be subject to the provisions of the Building Code 
pertaining to balconies.   
 
In summary, the Applicant reiterated that the steel beams in question have been in existence 
since 1997 and that they were approved as part of the building permit issued in 1997.  He 
asserted that the door located on the second storey is not operational.  In his opinion, he stated 
that there is no issue with the steel beams as they do not constitute a balcony. 
 
 
4. Respondent’s Position 
 
The Designate for the Respondent submitted that a balcony/porch structure has been 
constructed without a building permit and that the balcony/porch structure is considered unsafe.  
He further advised that an Order to Remedy Unsafe Building was issued to the Applicant. 
 
The Designate stated that the municipality has had a number of issues with the Applicant 
commencing construction without applying for a building permit.  He further stated that 
complaints had been received from neighbouring property owners which resulted in the 
municipality visiting the property.  Upon reviewing the property in question, a number of 
violations to Waste and Property Standards By-laws and the Building Code became apparent to 
municipal officials and as a result, various orders were issued to the Applicant.  One of the 
Orders has resulted in the Applicant’s appeal to the Building Code Commission.  
 
The Designate recounted that an Order to Remedy Unsafe Building was issued to the Applicant 
because, in his opinion, the three steel beam projections constitute a balcony/porch.  He advised 
the Commission that a building permit had not been obtained for the construction of a balcony. 
He further advised that the balcony structure does not comply with the minimum standards for 
structural adequacy or safety of occupants as the structure is not equipped with guards.   
 
The Designate described structure, which, in his opinion, constitutes a balcony, a being 
comprised of skids and plywood supported by a television antennae and being tied with rope.  
He directed the Commission to one of the pictures included as part of the submission and noted 
the presence of a door at the second storey level.  He argued that the presence of the door 
further supported the municipality’s belief that the area constituted a balcony.  He advised that 
the municipality has been denied access to the property and therefore, has been unable to 
inspect to ensure that the structural adequacy has been achieved.  He further advised that the 
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municipality felt it necessary to issue an order to not allow occupancy or use of this structure 
until such time as a building permit has been obtained and work completed to make the area 
safe. 
 
In summation, the Designate reiterated that the municipality believes the structure constitutes a 
balcony which is therefore required to be protected with a guard.  He added that the structure 
must also be properly framed.  In his opinion, the structure does not comply with the minimum 
construction requirements outlined in the Building Code. 
 
 
5. Commission Ruling 
 
It is the Decision of the Building Code Commission that the projection of the three existing steel 
beams, located on the exterior of the second storey of the main dwelling, need not comply with 
Subsections 9.15.5., Section 9.23., and Subsection 9.8.8. of the Building Code 1164 Pelham 
Road, City of St. Catharines, Ontario, on condition that: 
 

a) The projection of the steel beams in question shall have nothing built or structurally 
attached to them and that they shall not have any type of use or occupancy, including 
storage.     

 
b) The door located on the second storey of the main dwelling shall comply with the 
 requirements outlined in Sentence 9.6.4.1.(2) of the Code. 

 
 
6. Reasons 

 
i) The three steel beams, which project out at the second storey level of the main 

dwelling, were constructed and approved as part of the 1997 building permit.  With 
the current storage use discontinued, the steel beam projections will not have any 
occupancy and they will therefore not be required to comply with the Subsection 
9.15.5., Section 9.23. and Subsection 9.8.8. of the Building Code. 

 
ii) Adherence to the requirements outlined in Sentence 9.6.4.1.(2) as required by the

 above noted condition, will prevent the door from being opened and thereby prevent
 access to the steel beam projections.   
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Dated at Toronto this 7th day in the month of September in the year 2006 for application 
number 2006-18. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
                                 ________________     
 Tony Chow, Chair 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
                                 ________     
 Ed Link 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
                                 ________     
 Rick Florio 
 
 
 
 
 
 
 
 

 


